fast_eyebrow написа:
Ок, признавам,че не съм го обяснил много добре, вместо мандати съм писал гласове. Но ето,че ти е ясно, за какво иде реч.Което ме изненадва приятно!

Бе от политика се интересувам от времето, когато имаше балотаж между Добрин Митев и Кирил Йорданов, не ме гледай, че съм на 30
chrisnoch написа:
Ако системата за електронно гласуване е добре измислена, тя може да се манипулира доста по-трудно от системата с хартиени бюлетини. Как точно някой ще строи избирателите в редичка, когато от един IP адрес може да се гласува само веднъж? Разбира се, остава проблемът с динамичните IP адреси (тези за мобилния интернет, например), но вероятно и тук може да се намери ефективно решение. Не съм специалист, не знам.
И как точно се манипулира системата с хартиени бюлетини? Отиваш, задраскваш и пускаш - това е системата. А при електронното гласуване, ако може да се гласува само един път от един IP адрес, баба Вуна от Каспичан примерно е гласувала, а дядо Харалампи как ще гласува? Ако хакери торпилират системата или пък партиите си нагласят резултатите, по-добре ли ще е? И това ще се случи, гарантирано.
Моето мнение - 1-ви вариант: хартиени бюлетини, като избирателите НАПИСВАТ за коя партия/кандидат гласуват; 2-ри вариант: партиите и кандидатите са РАЗБЪРКАНИ. Така ще видим неграмотния бай мангау колко може да чете и пише и ще им гледаме сеира на дупетатите при резултатите