Смени големината на шрифта


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 3   [ 47 мнения ]
Страница № 1, 2, 3  Следваща
Автор Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
fast_eyebrow
  Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 11:38 
Аватар
https://www.teslamotors.com/model3

Общо взето "Епъла" в автомобилостроенето.Само за денонощие, откак анонсираха модела имат вече над 300 000 поръчки (депозит 1000$, ще си я вземеш след около година)
Много имам мерак за една такава. Минава над 300 км с едно зареждане и това базов модел от 35000 $. По-наточените модификации имат опция за допълнителни батерии, които да удължат прехода. Возих се на S- ката преди година в Калифорния, много бях впечатлен.

Другото,което ми харесва на тесла е пауъруола. Ще искам такова за къщата си!
https://www.teslamotors.com/powerwall?redirect=no


В началото
   
 
Реклама

dynax
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 11:48 
админиспамър
Аватар

Рег.: 19 Яну 2010, 00:28
Мнения: 16627
:up:

Колкото по-бързо навлязат електромобилите масово толкова по-добре,
тъкмо и тия Саудитски арабии и не знам си кви емирства ще духнат супата. :twisted:


В началото
 Профил  
 
Майстора
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 12:42 
Аватар

Рег.: 03 Мар 2014, 17:11
Мнения: 5357
fast_eyebrow написа:
Общо взето "Епъла" в автомобилостроенето. Само за денонощие, откак анонсираха модела имат вече над 300 000 поръчки (депозит 1000$, ще си я вземеш след около година)


Пак българите сме били "Епъла" на всичко преди всички*: в соц България имаше около 450 000 поръчки (повече от Тесла) за Лада с депозит 1500 лева (доста повече от $1000, официалният лев беше по-скъп от долара : ). И ще си я вземеш след 10 години (нещастниците от Тесла удържат едвам година чакане)... :lol: :laughing-jumpingpurple:

Иначе, да - количката се е утепАла и тенденцията е необратима.

И - да, в складирането на енергията е бъдещето. Защото досегашните 'невъзстановяеми' източници на енергия (горивата) си идват с 'вградено' складиране: енергията е съхранена в материал, който изгаряме, за да я 'извадим' оттам. С всички 'вечни' източници (вятър, слънце, вълни и пр.) имаме голям напредък в улавянето и превръщането в използваемо електричество, но сме още назад в складирането ѝ.

Усилията на Тесла в тая посока са много добре насочени, момчето (Елон) има безспорен бизнес нюх. Много скоро който води в енерго-складиращите технологии, ще е голяма световна сила.
:up:

*Да не споменавам, че по същото време бяхме и световно-водещ производител на електрически возила - електрокари, когато Елончо е ходел прав под масата. ;) Ако другарят Тодор Живков беше изказал на някой Пленум свои 'саображения' как Балканкар да направи масова електрическа кола, за Тесла днес можеше да няма причини да се случва :lol: Парадокси на историята и човешката (еле родната) цивилизация :confusion-shrug:________________________________________
Животът е твърде кратък за взиране с лупа в пикселите...

В началото
 Профил  
 
fast_eyebrow
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 12:50 
Аватар
Те започнаха вече да духат супата, Живко.Американците вече нямат интерес от петрола в Близкия изток, пък и добиват вече евтино шистов газ.В Европа регулациите, стимулациите, дотациите и данъчните облекчение вървят мощно в посока зелени енергии и възобновяеми източници.В някои скандинавски държва са си поставили за цел чрез закон въобще да забранят автомобили с дизелови и бензинови агрегат до 2025 год. В Германия се подготвят аналогични правила.

Както и да е, от няколко години си мисля за електромобил. Идеалният оффроуд автомобил също би бил електрически с мотор на всяко колело.Така може да се променя геометрията на задвижване без ограничения-кеф ти две колела, кев ти едно, кеф ти три, кеф ти четири, кеф ти едновременно (все едно заключен диференциал), леко, евтино, здраво. Но да, остава да решат проблема с издръжливостта на батериите и по-надеждното складиране на енергията.


В началото
   
 
kiril
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 14:29 
Аватар

Рег.: 08 Авг 2011, 19:38
Мнения: 7505
Според мен Теслите в тоя си вид нямат бъдеще.Никакво при това. Ако всички сегашни коли се обърнат на литиеви батерии за 15-20 години лития ни ще свърши! А далече преди да е свършил, цената му ще скокне 5-10 пъти и реално не се получава математиката......да ен говорим за абсурдните цени на електричките 35 000 долара е тотална подигравка - това е цената на два хубави бензинови седана в САЩ или два хибрида.....в Европа с данъците ни 35000$ са доста над 100 000 лева т.е. по-добре да си взема лексус лимузина хибрид дето харчи 4 литра на сто бензин вместо въпросната мини тесла (името е много подходящо на български), която цапа като че все едно харчи 3.1 литра на сто

Според мен бъдещето е не е на литиевите технологии за съхранение на енергия. Сигурно и те ще си имат място, но не и масово в колите.

За мен най-разумен способ ми се вижда водорода т.е. тия неща дето БМВ и Тойота правят. Там нещата са доста сложни и скъпи за сега, но предполагам ще се намери някакъв начин водорода да се съхранява безопасно.

А може би най-смиления вариант вариант си го знаем и той е не е толкова труден - въглерод. Ако заместят изкопаемите горива с нещо което се добива от растения - водорасли например, може би има шанс да се обърне цялата настояща транспортна инфраструктура в 100% зелена без особени разходи.

Щото сметките за лития бяха ако сменим колите, ама то има кораби, самолети и тирове и влакове дето трябва да мислим....

ПП Пък и сравни телсите с това

Изображение________________________________________
https://google.com/+KirilKaraatanasov

В началото
 Профил  
 
fast_eyebrow
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 15:00 
Аватар
Има някакви нови технологии с Na , които да заместят лития, т.е. Na io батерии.А натрий има навсякъде в природата и е евтин добивът му.Въпрос на няколко години развитие и интегриране на тая технология.Факт е, че в този си вид Ли йонни батерии са приключила история.
Но не мисля, че чак пък тесла да нямат бъдеще, то не сме ние хората, дето да го кажем това.Това го казва пазарът и акционерите.При 300000 заявки за денонощие за все още непроизведен автомобил, не е сериозно да кажеш, че чак нямали бъдеще.
Виж, това за водорода има бъдеще и предполагам, че в бъдеще хибридите ще бъдат водород-електрически задвижвани.
Колкото до добив на гориво от растения- това едва ли ще се популяризира, докато има няколко стотици милиони гладуващи хора в Африка, Азия и Южна Америка. Сиреч, цинично е да гориш масло от рапица или слънчоглед, за да си преместиш задника от точка А до точка В, докато някъде мрат от глад. То затова и никой не иска да инвестира в развитието на тези технологии за растително гориво.


В началото
   
 
fast_eyebrow
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 15:03 
Аватар
Киро, как да сравниш реален четириврат, петместен седан с два багажника, изминаващ 350 км с едно зареждане с двуврат футуристичен спортен концепт? :)

Между другото, каквито и въглероди да гориш, въглеродните емисии си остават. :)


В началото
   
 
kiril
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 15:19 
Аватар

Рег.: 08 Авг 2011, 19:38
Мнения: 7505
Жорка,

за Тесла писах в тоя си вид т.е. с литиевите батерии. Интересно е ако има друг тип батерии. Аз бях чел за волфрамови батерии които да балансират мрежата на един град т.е. с големината на стадион и се зареждат когато има вятър или слънце и после захранват мрежата. Това на тесла е по-добра идея защото ще намали и загубите от пренос т.е. може да си имаш отгоре на блока батерии или ветро генератори, дето помпят батериите, докато те няма, отделно точиш ток на спот цена, когато няма търсене и ето я далаверката. Така и преносната мрежа се опростява много.

За био горивата имам предвид водорасли а не рапица. Разни японци се опитват да гледат водорасли и да вадят горива от тях. Пак съществува тоя проблем, че горивата са най-евтиния и лесно достъпен продукт от водораслите т.е. дори да направят готина технология за преработка на водораслите, вероятно ще има много други клиенти за водораслите на по-висока цена от етанола и биодизела....

Иначе си прав емисиите си остават, но то емисии винаги е имало - въглероден цикъл си има и е бил в баланс дълго време. Сега обаче изравяме растения от друга геологическа епоха, когато вероятно е имало повече въглероден двуокис и много по-буйна растителност, което после пък е довело до много кислород и динозаврите....та ние изравяме тия въглища и нефт и ги горим, но няма насрещна растителност за да се балансира цикъла и въглеродния двуокис нараства. То е някакъв вид махало...ако много нарасне ще измре част от фауната, дето произвежда въглеродния двуокис и след няколко десетки милиона години на много буйна растителност, ще има нови динозаври.....аз поне така си ги представям нещата а може и да греша. Ключа си мисля, че е да се изравнят емисиите с фотосинтезата.....т.е ако залесим Сахара може би няма проблем да бръмчим с 6 литрови джипове...________________________________________
https://google.com/+KirilKaraatanasov

В началото
 Профил  
 
fast_eyebrow
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 15:41 
Аватар
Ми, Кире, тоя си вид и ние двамата с теб, примерно, няма да стигнем до пенсия-ще оплешивеем, ще окьоравеем, ще ни сложат импланти в устата, ще ни подменят ставите, ше ни прилагат биологично лечение с моноклонални антитела и т.н. Важна е концепцията, иновацията да се развие. Трябва да са такива източници на енергия, които да дадат независимост като цяло.Ако е от водорасли, монопол пък тогава ще имат държавите около големи водни басейни-океани и големи морета.
Иначе не въглеродният двуокис е големият проблем,а въглеродният окис. :)


В началото
   
 
JimmyStoikov
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 16:46 
Аватар

Рег.: 16 Мар 2012, 09:41
Мнения: 4073
Карам в момента Toyota Prius Hybrid 2015 под наем. Не бих купил никога такъв автомобил за личен, дърво от всякъде, а цената му :doh:
Иначе и аз съм за електрическите. Както каза фаста по горе има развитие в батериите май испанска фирма... :up:________________________________________
35photo
500px
flickr
facebook
фото-форум


В началото
 Профил  
 
geoge
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 16:48 
Аватар

Рег.: 25 Мар 2012, 23:57
Мнения: 1525
Кондензатори, кондензатори му е майката ;)


В началото
 Профил  
 
fast_eyebrow
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 16:50 
Аватар
Приусът е наистина голямо дърво.И аз съм рентвал такова.
А това бмв i3 също ми харесва, но много му е малък преходът с едно зареждане.Към 100 км


В началото
   
 
dynax
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 17:25 
админиспамър
Аватар

Рег.: 19 Яну 2010, 00:28
Мнения: 16627
phpBB [video]


В началото
 Профил  
 
kiril
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 17:37 
Аватар

Рег.: 08 Авг 2011, 19:38
Мнения: 7505
За Европа иначе на батерийки има алтернативи на Тесла, дето не са толкова голяма тесла.

Рено правят най-продаваната в Европа електричка Zoe. В БГ е малко солено. В другите държави има по-интересни начини да я плащаш. Не купуваш батерията, а е под наем. Отделно и разни отстъпки от държвата. Иначе Twizzy-то е 28 хиляди и за индивидуален транспорт не е лошо, може би...а имат и баничарка....
http://renault.bg/CountriesData/Bulgari ... ult_ZE.pdf

Орел май имат някакви електрички.

Иначе най-евтини и достъпни са китайките 18 хиляди (200км автономия им дават....верно че е само 10 коня и дига макс 60 км/ч)
http://www.yogomo.bg/________________________________________
https://google.com/+KirilKaraatanasov

В началото
 Профил  
 
dynax
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 17:47 
админиспамър
Аватар

Рег.: 19 Яну 2010, 00:28
Мнения: 16627
https://en.wikipedia.org/wiki/Nissan_Leaf

Nissan Leaf, около 25000-30000е.


В началото
 Профил  
 
fast_eyebrow
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 17:50 
Аватар
Спийдитата разтъркват едни елекрически рено канго.Пробег към 150 км., обаче струват 60 бона :)


В началото
   
 
dynax
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 17:53 
админиспамър
Аватар

Рег.: 19 Яну 2010, 00:28
Мнения: 16627
150km много малко :think:


В началото
 Профил  
 
fast_eyebrow
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 18:15 
Аватар
Дори шофьорите им се оплакват, че и по-малко изкарват,като ги натоварят.Макс лоудът им е 650 кг. При стандартните кангота с мотор е 800 кг. Плюс, като караш и с постоянно светнати фарове и съвсем разтоварва батерията.

http://www.renault.bg/cars/kangooZEph22/Electrical.html


В началото
   
 
798099
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2016, 07:52 
Аватар

Рег.: 22 Мар 2010, 09:10
Мнения: 3944
На мен повече ми допада концепцията на Porsche 918 Spider. Разбира се, приложена към нормална семейна кола, а не суперспортна такава. Един малък бензинов или дизелов агрегат, който произвежда електричеството за ходовите два или четири двигателя. Един разход от 1,5-2 литра на 100 км е напълно реално достижим.

В момента ТЕСЛА-та е за богати ексцентрици. Поне у нас...________________________________________
Не казвай "хоп" преди да си скочил!

В началото
 Профил  
 
fast_eyebrow
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2016, 08:06 
Аватар
У нас има ли въобще тесли? Мисля, че данъците са по-малки и не плащаш синя и зелена зона, ако караш електричка.


В началото
   
 
kiril
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2016, 08:15 
Аватар

Рег.: 08 Авг 2011, 19:38
Мнения: 7505
В София има две или три. Сигурно и някоя варненска има. За 200 хиляди на дали много се харчат.________________________________________
https://google.com/+KirilKaraatanasov

В началото
 Профил  
 
fast_eyebrow
  Re: Tesla 3
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2016, 08:20 
Аватар
Във Варна никога не съм виждал. Може би проблем е, че няма достатъчни електростанции или както там се наричат местата, откъдето зареждат, пък и не съм сигурен, дали теслите имат дилър в тая част на Европа.Иначе нали виждате, че е пълно с всякакви Q7-ци, Кайени, S-ки, бентлита, все са над 200 бона. След като се повозих на S-ката на Тесла, тия ми се струват някакви анахронизми. Малко като айфон 6 пред нокиа 33 нещо си. Ако имам такива пари ще предпочета теслата пред някой ребрандиран фолксваген.Tesla S


В началото
   
 
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 3   [ 47 мнения ]
Страница № 1, 2, 3  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

 


Иди на:  
cronPowered by phpBB © phpBB Group


Алфа Форум във Facebook