alphaforum.net
http://www.alphaforum.net/forum/

Питане за м42-alpha преходник
http://www.alphaforum.net/forum/viewtopic.php?f=135&t=5047
Страница 1 от 1

Автор:  skumov [ 19 Яну 2016, 18:03 ]
Заглавие:  Питане за м42-alpha преходник

Здравейте, едно бързо питане.. иска ми се да пробвам някои м42 обективи (все още нямам такива) на a77, но гледам, че има два варианта - обикновен и такъв с потвърждение на фокуса (с чип). Има ли смисъл от втория или да взимам обикновения?

Автор:  dynax [ 19 Яну 2016, 18:09 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

Взимай прост :up: , няма смисъл от другия особено на А77, където имаш варианти за прецизен MF.

Само да не забравиш да пуснеш опцията Release w/o Lens, че няма да щрака. :-)

Автор:  skumov [ 19 Яну 2016, 18:14 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

Знам знам, аз и сега ползвам ръчки, ама са на минолта МД, обаче този оптичен елемент прецаква работата... на отворени бленди особено. Благодаря за инфото, ще търся 'prost' значи..

Автор:  geoge [ 19 Яну 2016, 18:31 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

Да, потвърждавам. Прост ще ти върши работа, аз ползвах такъв при едно астрономическо събитие преди четири години и нямаше грижи :) :handgestures-thumbupleft:

Автор:  Nimi [ 19 Яну 2016, 19:42 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

Глухарчето помага за EXIF-а най-вече ;-) Ако е програмирано както трябва.
Бих си сложил на 135-цата и 50-ката, че понякога като ги менкам после пада чуденка :rofl:

Автор:  chrisnoch [ 19 Яну 2016, 19:53 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

Пиши ми на Л.С. да ти подаря един "прост" - имам два еднакви. Китайски са и имат лееек луфт напречно на оптичната ос, но не съм имал грижи. Поне ще пробваш, преди да си купиш по-истински.
Апропо, за съвсем истински препоръчвам Слав! Неговите са най-прецизни.

Автор:  dynax [ 20 Яну 2016, 12:32 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

Това с хлопането е проблем,
аз имам един черен от Китай дето хлопа и има луфт. :roll:

Автор:  geoge [ 20 Яну 2016, 15:11 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

и моя хлопаше (беше на Hama) и докато бях закачил тялото на телескопа, ремъка за врата беше в ръката ми :D

Автор:  skumov [ 21 Яну 2016, 18:07 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

В крайна сметка си поръчах един (изглеждаше най 'марков', а и имам едни филтри на този бранд и що-годе биват)

Изображение


на този етап още не съм решил какъв обектив да търся, май за начало един Хелиос 44м, че ми е интересно да пощракам с такъв обектив и е евтин. Пък по натам като има лев ще гледам за други :)

Автор:  knopp [ 19 Юли 2016, 20:51 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

Здравейте.
ЩЕ използвам темата на колегата за да не отварям нова, дано не се сърди за това... :oops:

По повод преходниците М42 - Алфа, как решавате проблема с буталцето за блендата?
Аз за сега все подлагам тръбичка от пълнител на химикал, но все се налага да "отварям' обектива.
Та се зачудих ..... :confusion-scratchheadblue:

Поздрави

Автор:  Captain Morgan [ 19 Юли 2016, 20:57 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

Ползваме обективи с А-М ключ. :obscene-drinkingcheers:

Автор:  Nimi [ 19 Юли 2016, 21:04 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

Тръбичката е отлично решение!

Автор:  knopp [ 19 Юли 2016, 22:24 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

Nimi написа:
Тръбичката е отлично решение!


От теб знам за този трик, за което благодаря.

Автор:  alex_konov [ 23 Мар 2017, 09:23 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

Здравейте, не успях да намеря тема за моя въпрос затова ще питам тук и моля да ме извините за невежеството си. От скоро ползвам МФ обектив М42 на А58 взех си преходник с чип за да ми работи стабилизацията и потвърждението на фокуса. Така и стана те работят, обаче блендата ми винаги се отчита като 1.7... и когато снимам в А режим каквото и да я правя от обектива апарата си я отчита като
1.7 и не променя скороста на затвора и ако искам да снимам с по-затворена бленда стават тъмни кадрите.
Рещението е да снимам в М но исках да си спестя поне едното да не пипам. Някой да знае защо така става?

Автор:  kireto_a [ 23 Мар 2017, 09:29 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

ако снимаш на А, скороста на затвора трябва да се нагласява от апарата автоматично. въртенето на блендата от апарата няма никакво значение. блендата се нагласява от обектива. опитай с някоя не толкова контрастна сцена и сложи меренето на мулти.

чипа е само за фолуса и не влияе на експозцията.

Автор:  alex_konov [ 23 Мар 2017, 09:53 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

ок, ще опитам :)
Благодаря :)

Автор:  geoge [ 23 Мар 2017, 11:35 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

Ооо, Сашо, честито! :)

Автор:  dynax [ 23 Мар 2017, 11:37 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

Като Кирето. :up:

Слагаш на А режим, нагласяш си блендата от обектива и апарата смята скоростта.
Ако е нужна корекция с +/-EV компенсацията.

Автор:  Nimi [ 24 Мар 2017, 00:53 ]
Заглавие:  Re: Питане за м42-alpha преходник

На мене глухарчето за малко да ми унищожи пиновете на баьонета.. направо го изкъртих ;-)

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/