kery70 написа:
Добре де, да те попитам, какъв е смисъла от това упражнение? Да носиш едно кило обектив и приставки, като крайното изображение ще е меко казано незадоволително. Щот инак един некс в джоба или нещо друго компактно ще даде една съвсем различна картинка. Има един LX100 в базара на ФФ за добри пари погледни го. Само мнение изказвам.
Sent from my iPhone 7 plus using Tapatalk
От няколко години ми се върти тази идея в главата. Имах Сони ARC, който ме научи да снимам, не само за снимката, а за изкуството! Да речем, че нищо не разбирам от фотография, но ме много интригува!
Та понеже съм пълен лаик в темата фотография, като техника, реших, че за прилични пари от около 200 - 300 лв за обектив ще мога да правя и макро снимки и пейзажни и портретни с усилена острота и какво ли още не! В последствие... се появи случая с айфоновата приставка и ми даде още повече кураж! Тъй, като не познавам фотограф с техника, скочих в обектив по визия, без да отчитам термини, като фоторефлекс, варио, твърд обектив, филтри и пр. Оказа се, че трябва да преместя фокуса на камерата на телефона ми на 60 - 65 мм напред, за да се скрие кръга оставен от обектива ми и за това писах тук и в някакъв форум на Пентакс!
Имам Кодак с варио, взимах Канон с варио, купих на приятелката ми SE, въпреки, че не искаше айфон, имам сапунери от среден клас, но идеята да направя почти универсален обектив БЕЗ ЗАХРАНВАНЕ, който мога да го извадя от багажника на колата, когато съвсем случайно без план съм се оказал във Велинград, Родопите или, където се сетите, да бръкна в този багажник, да извадя обектива, да сложа телефона в поставката и да снимам без да мисля за разстояния, батерии, зарядни и др. Телефона ми винаги е с батерия.... Кодак-а е с батерии от по 1.5 волта, но от де батерии на 1800 м височина... дисплея му е 3.8 инча... трудна поддръжка...
Въобще.... 250 долара няма да дам за нещо, което е измислено, но съм готов да дам 600 лв за нещо, което съм го планирал, осъществил (с помощ от знаещи и разбиращи) естествено, ТОЧНО по моя начин и точно за моите нужди!
Луд ли ви изглеждам? Няма значение, как ме виждате вие, но ако можете ми дайте смислени идеи, като
geoge, дори ми предложете обектив, не този, който купих, защото е шарен и се разтяга, а точният обектив, който да сложа камерата на телефона и да снимам макро, пейзаж, портрет и пр.!
Това е смисъла, идеята и пр. Убедете ме (не, че сте длъжни да го правите), че трябва да нося зарядно, отделен фотоапарат и поне два обектива и да трием темата!
Фотоапарат + приличен обектив комплект 800 - 1000 лв приличен обектив - 200 - 300 лв
Нова карта памет, никаква връзка с компютрите в къщи, освен с кабел - телефона ми качва всичко на лаптопа през мрежата. Телефона позволява качване по фейс и форуми и компютри на децата ми, почти мигновено фотоапарата тромав с кабели и бавене..., а и ако не нося лаптопа или пък и той без батерия?