Смени големината на шрифта


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 2 от 2   [ 24 мнения ]
Страница № Предишна  1, 2
Автор Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
simbon4o
  Re: "Тихият затвор"
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2017, 23:04 
Аватар

Рег.: 19 Авг 2013, 19:43
Мнения: 4686
Това е... скоростта на четене на сензорите. Дори на 1/8000 да се снима с ел.затвора това ще е скороста на четене на отделен пиксел, целият сензор ще се изчете за колкото си може сензора. Затова има ролинг шътър и във видео и на снимки.________________________________________
всеки мой пост е изказване на лично мнение и това НЕ значи, че е закон или и аз не знам какво. Който иска да го чете, който не иска да пропусне!

В началото
 Профил  
 
Реклама

kiril
  Re: "Тихият затвор"
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2017, 02:58 
Аватар

Рег.: 08 Авг 2011, 19:38
Мнения: 7505
Ами писали сме доста за предното електронно перде тук. Ще почна с обобщение и ще пиша детайли после.

Новите камери имат горе долу следните режими на затвор (по-старите нямат тих затвор, А7р3 или А9 може би има и някой нов режим):

1. Тих затвор - предимство, че е тих. Има проблем с движещи се обекти и с изкуствено осветление. Неизползваем е със светкавици. На някои камери като А7р2 и А7м2 сваля качеството на РОУ файловете до 12 бита. Няма проблеми с дефокуса или равномерност на експозицията.

2. Предно електронно перде - предимството е липсата на вибрации. Недостатъците са при скорости над 1/1000 в дефокуса и по-висок шум

3. Механичен затвор - вдига шум, има вибрации, камерата снима с максимално качество и в общи линии няма неочаквани изненади.

Сега специално за режима с предно електронно перде (Electronic First Curtain Shutter, e-First Curtain Shutter, EFCS).

При този режим, както писахте има само едно щракване на затвора. Това се случва в края на експозицията и удара т.е. вибрацията е след самата експозиция. От тука е и голямото предимство на тоя режим - няма вибрации. При снимане от лек статив или ръка е много по-лесно да се докарат прилични резултати, сравнено в механичен затвор при сравнително ниски скорости т.е. под 1/160. На апарат като НЕКС-7 това си е почти стабилизация....

Недостатъците са няколко.

На първо време на скорости над 1/1000 камерата не експонира равномерно. При високи скорости на затвора могат да се получат грешки до около половин стоп, а може би и повече между горния и долния край на кадъра. Вероятно проблема е в синхронизацията на механиката с електронното перде, а може и да е същата причина като за втория проблем (виж по-долу). При Никон Д810 май има ограничение от 1/2000 за електронното предно перде, за да няма ядове.

Втория проблем е свързан с дефокуса. При скорости над 1/1000 дефокуса се променя. В общи линии дефокусните кръгчета стават полукръгове т.е. изчезва им долната половина. Това се получава заради различните равнини в които се намират затворите. Механичния затвор е пред стъклото на сензора, а електронното перде е в равнината на сензора. По този начин лъчите пристигащи под определен ъгъл биват подрязани т.е. механичното перде до оформя блендата в полукръг. Последиците ако няма пълни кръгчета в кадъра а само размазан фон са по-груб и грозноват рисунък. Ако има кръгчета от дефокус те са прецакани. Често се вижда в портретните снимки във Сони форумите и някой по-дървени глави като им пишете, Ви казват, че нарочно са на електронно предно перде за по интересен рисунък....

хубавото на електронното предно перде е, че когато е полезно т.е. на ниски скорости под 1/1000 няма проблеми да се използва. Когато предизвиква проблеми т.е. на бързи скорости изцяло механичния затвор ще се справи на сходно ниво.

Ето статията за предно електронно перде от Сони. Там са упоменати проблемите, но не толкова ясно

http://helpguide.sony.net/ilc/1520/v1/e ... 77175.html________________________________________
https://google.com/+KirilKaraatanasov

В началото
 Профил  
 
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 2 от 2   [ 24 мнения ]
Страница № Предишна  1, 2


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

 


Иди на:  Powered by phpBB © phpBB Group


Алфа Форум във Facebook